Menu
ANNONSER

Nu startar Åre Gastronomy Week 2016 – arrangörerna berättar

Det är ingen nyhet att Åres restaurangutbud är lite utöver det vanliga. Just denna vecka är nivån extra hög då den tredje upplagan av Åre Gastronomy Week genomförs. En titt på programmet kan göra den mättaste hungrig igen!  Åre Destination publicerade igår en jättebra artikel för alla er som är nyfikna på Åre Gastronomy Week. Vi citerar nedan. Stort tack för att vi får dela!

Foto:  Pressbild / Åre Gastronomy Week

npek7l4hhpvl9kdjuawk

Nu drar Åre Gastronomy Week igång för tredje året i rad. Åre Gastronomy Week är en vecka av fantastiska matupplevelser i och omkring Skandinaviens mesta skidort Åre. I år är fler aktörer än någonsin engagerade och programmet är späckat. De flesta programpunkterna sker på Åres restauranger men det finns även några nyheter som sticker ut lite extra, så som en unik middagsupplevelse i Åre Kabinbana.

Tillsammans med Bistrologiskt och ett antal lokala producenter skapar man en 3-rättersmiddag i Kabinbanan. Det finns endast 14 platser och man lottar ut vilka som får chans att köpa biljetter. En annan spännande programpunkt är ”Girls on Fire”, en lunch utöver det vanliga med ett riktigt dream team av matintresserade tjejer.

På Åre torg sätts mathantverkare och utomhusmatlagning i fokus. Här kan Åres gäster få information om alla event under Åre Gastronomy Week, handla lokala godsaker och köpa sig en riktigt god kolbulle. Det serveras även kokkaffe, folkmjöd, juicer och annat smått och gott.

Åre Gastronomy Week startades för tre år sedan av Bri Stundon, Calle Hedman och Erik Sundsten. Bri och Erik har en lång bakgrund inom restaurangbranschen i Åre och Calle har jobbat med event under många år i Åre.

Idén kom från ett examensarbete Erik gjort kring en Öl & Whiskymässa på Holiday Club. Gänget kände dock att det var ganska gjort och ville hitta på ett mat- & dryckevent i Åre där man lyfter fram alla grymma restauranger, men också alla de mat-och dryckproducenter som finns i regionen. Med influenser från bland annat matfestivaler i Kanada växte konceptet kring Åre Gastronomy Week fram.

Varför ska man komma till Åre under Åre Gastronomy Week?
”Det här är den perfekta veckan för dig som älskar skidåkning och mat. Många har kanske redan upplevt flera av Åres fantastiska restauranger. Men under Gastronomy Week får ni möjligheten att uppleva dem på ett nytt och ännu bättre sätt. Åres kockar passar på att testa nya saker och skapa speciella menyer. Det bjuds på gästspel från både kockar och vinproducenter”, säger Calle Hedman.

Vad är det som är så unikt med maten i Åre och närområdet?
”Det mest unika tycker vi är människorna som bor och verkar här. Åre har haft en förmåga att dra till sig duktiga och kreativa människor från hela Sverige och världen. När så många kreativa och företagsamma människor finns på en och samma plats så händer det spännande saker. Åre är helt unikt i Sverige när det kommer till antal högklassiga restauranger på liten yta. Att Jämtland dessutom är Sverigeledande när det kommer till mathantverk gör att maten som skapas här blir fantastiskt bra. Lokala råvaror i kombination med internationella influenser blir världsklass!”

Bästa programpunkten för barnfamiljen?
Glass frosseri på Grädda! Ät så mycket glass du orkar på en timme. Vi tar inget ansvar för sockerchockade barn. Surdegsstund på Café Torget är också en programpunkt där alla kan delta och det är gratis. Åre Bageri har även de en glassig programpunkt där de serverar Italiensk gelato, plus att man kan passa på att titta på alla fantastiska isskulpturer utanför.”

Bästa programpunkten för den som vill festa till det?
Arne´s kör en programpunkt som heter Jack, Joe & Bottleneck John, grym mat i kombination med Jack Daniels och blues från södern. Garanterat stöktigt! Eller varför inte avsluta skiddagen med att gå till Creperiet på vår lokala ölmässa. 6st Jämtländska bryggerier finns på plats fredag och lördag, provsmaksbiljetterna köps på plats.”

Lite mer om gänget bakom Åre Gastronomy Week:

Bri Stundon – Bri flyttade till Sverige för cirka 12 år sedan från BC, Kanada. Hon har arbetat inom restaurang och serviceindustrin i 20 år, och hennes bakgrund inkluderar Feast of Fields och The Great Canadian Beer Festival på Vancouver Island. British Columbia är stolt över sitt field to table, boat to table och hållbara sätt att leva. Detta har bidragit till att främja passionen för bra produkter och matlagning.

Bri har nära band till restaurang och serviceindustrin här och har tidigare jobbat som köksmästaren på Ölbaren och är för närvarande köksmästaren på Arne’s.

Erik Sundsten – Utbildad sommelier vid Grythytte Akademi, med stort kontaktnät i Sveriges mat och dryckesbransch.
Studerat Event & mötesproducent i Åre, och arbetat med många event i Åre. Egenföretagare inom mat och dryckesupplevelser, samt sommelier på Fjällgården.

Calle Hedman – Egenföretagare som projektledare inom event i Åre. Har tidigare arbetat med sponsring och verksamhetsutveckling hos Eldrimner. De senaste tre åren har han varit Marknad och sponsringsansvarig på World Cup Åre.

Läs mer aregastronomyweek.se

För mer information kontakta:
Calle Hedman
Calle@aregastronomyweek.se

073-8150113

ANNONSER
ANNONSER