Menu
ANNONSER

ÅRE STORIES – Episod 7 – (V)ÅRESKUTAN RUNT

13:22. Termometern på klockan visar +14 när jag snubblar omkring i djupsnön vid Fröå gruva och letar vinkel för dagens första bild. Det finns ingen bärighet alls utan skidor och i varje steg sjunker jag till höften. Framför mig står Anna, Gustav, John och Sophie och ser milt skeptiska ut. Jag har lyckats övertala nämnda gäng att just idag är en lysande dag att skida runt Åreskutan på smala turskidor. Vi känner inte varann så jättebra och för varje ”nersjunk” i slasksnön stiger min skepsis (och antagligen även deras). Är det här en bra idé? Verkligen? Tänk om vi snart går igenom även med skidorna. 19 kilometer! Det lär bli sista gången jag får fota det här gänget. Nu blev det dock inte så. Vi är fortfarande vänner, jag fick min första bild, snön bar och vi kom fram till Ullådalen (förvisso tog det 7 timmar men…) Det blev faktiskt en grym tur. Häng med!

F.v. Anna, Hera, Gustav, Sophie och John.

Som sagt, den första bilden satt till slut och här ser vi gänget framför ett av de gamla husen som finns i området vid Fröå. Historien är ytterst närvarande och överallt syns spår av gruvdriften som pågick här mellan år 1744 och 1919. Idag är den gamla koppargruvan ett uppskattat utflyktsmål och en vanlig utgångspunkt för både vinter- och sommarturer. Rekommenderas varmt!

Vi följer vinterleden (sommarled 221) mot Byxtjärn och den första biten går genom omväxlande barr- och stor lövskog. Ganska snabbt inser vi att det är varmt på riktigt idag. Det kommer bli en svettig tur!

Vintern har varit generös och snötäcket är fortfarande mycket djupt längs stora delar av leden.

14:10. Dagens första paus tar vi ute på Byxtjärn. ”Ut på tur aldrig sur” känns träffande när man riktar kameran mot det här gänget. Med fokus på glädjespridaren Anna dröjer det inte länge innan skrattbilderna sitter där de ska.

Vi korsar Byxtjärn och har Åreskutans mäktiga östra sida rakt framför oss (toppen längst till vänster, Blåstensvalvet i mitten och den branta Blåsten till höger).

14:51. Påfyllning av vattenflaskan vid utloppet av Lillådammen slutar med fotbad. Gustav rycker ut och släpar upp en inte alltför ledsen tvillingsyrra. Skratten ekar över den lilla tjärnen.

15:53. Efter ca 6 km passerar vi rakt nedanför Blåsten och har kommit ungefär en tredjedel. Termometern har segat sig upp till +16 och vi njuter till fullo av årets hittills varmaste dag. Vilket väderflyt!

Hera är van vid att tura och kämpar tålmodigt på i täten. Se mer av henne på matte Annas Instagram.

16:56. Framme vid Bielkes gruva efter 9 km. Här drar Gustav fram köket och en flaska kolbullesmet. Snart serveras middag till hela gänget.

En lika enkel som delikat friluftsrätt. Mjöl + vatten + salt + fläsk = kolbulle. Toppat med lingonsylt blir det ännu bättre. Recept med mått finns här.

Mäktig utsikt mot Skäckerfjällen i nordväst.

Anna peppar Hera inför den andra etappen. Vi har 9 km kvar till Ullådalsstugan.

19:12. Här har vi rundat Västerskutan och samtidigt lämnat vinterleden för att följa den ”motorväg” av skoterspår som kommer nerifrån Huså med riktning mot Åre. Att lämna de trygga ledkorsen är inget att rekommendera, men det stabila väderläget kombinerat med karta, kompass, vindsäck, dunplagg och spade i ryggsäckarna gör oss trygga med vägvalet.

Anna och John kollar hur långt vi har kvar.

19:54. Kvällsljuset ramar in de sista kilometrarna med en känsla av kommande sommarkvällar.

Det lutar på ner mot Stendalen samtidigt som det spåriga underlaget börjar bli hårdare. När det kommer till att ploga med turskidor är vi alla snudd på likar. Det är helt enkelt ruggigt svårt att se stabil ut. Tack, Gustav, för att jag fick fota!

20:04. Norra Ullådalen.

20:19. Dagens sista bild. Trötta men glada i Stendalen, nu med bara en lång nedförslöpa kvar. Vilken dag! Vi har varit igång i sju timmar och har skidat nästan två mil på ett underlag som höll riktigt bra trots det somriga vädret. Turen rekommenderas varmt om man vet vad man ger sig in på och har en hyfsad grundform. Man rör sig mestadels på exponerat kalfjäll, så man ska absolut lämna ett färdmeddelande samt ha utrustning för att klara navigering och bivackering i händelse av styggt väder. Vår lösning med start i Fröå och mål i Ullådalen ställer även krav på logistikplanering – vi löste det med att i förväg parkera en bil i Ullådalen. Turen lämpar sig utmärkt även för vandring/löpning under barmarkssäsongen. Lycka till!

 

ANNONSER
ANNONSER