Menu
ANNONSER

ÅRE STORIES – EP 6 – VIT MAGI MED GREGER ERIKSSON

Med hashtag ”vitmagi” postar han Instagrambilder från Skutans pister som inte sällan gör betraktaren rejält skidsugen (alternativt rejält avundsjuk). Greger Eriksson aka Mr Åre Bageri kan Skutan som få andra och ligger stadigt högt på topplistan när det gäller antal skiddagar/säsong. Vi möttes upp vid kabin för ett fint morgonåk, lite snack och ett gäng bilder. Det blev full pott!

Greger, vi börjar med den stora frågan. Du har stadigt över hundra skiddagar per vinter och samtidigt driver du ett företag med i snitt 15 anställda. Hur är det möjligt?
– Jag schemalägger skidåkningen som en investering i mig själv och företaget. Som företagsledare gäller det att brinna utan att bränna ut sig, och där är skidåkningen ett viktigt verktyg för mig att orka. Jag startar arbetsdagen med ett pass inne på bageriet innan jag sticker ut för en timmes åkning. Tidigt på säsongen blir det ofta åtta i åttan (kl 08:00 i VM8:an) och lite senare på säsongen kring nio om toppliftarna går. Efter skidåkningen finns det gott om tid att jobba, vårt företag rullar på från kl 02:00 till 21:00 så det finns många timmar att fördela ut arbetsdagen på.

Hur ser det ultimata morgonåket ut då, hur lägger du upp din timme i backen?
– Ja, en sån här dag då vädret är fint och föret bra vill jag gärna komma upp till toppen, oftast blir det med VM8:an och Gondolen. Sen tar jag gärna Störtloppet innan jag svänger höger in på Röda rappet halvvägs. Nere på platån står valet mellan direkt ner i Lundsrappet eller vänster bort till Slalombacken som också den är grymt fin. Sen kör jag på några varv, så många jag hinner!
Gregers favoritpister har nr 59, 60, 55 och 71 på pistkartan.

Greger flyttade till Åre under sent sjuttiotal och har åkt mer skidor än de flesta. Åren innan Åre Bageri drogs igång (1984) blev det även en period som elitaktiv puckelåkare. Under vårt morgonåk, drygt 35 år senare, blev det dock inga daffys (klassiskt puckeltrick) men däremot många snygga fotosvängar. Här (ovan) i Röda rappet på väg ner mot VM-platån.

På sociala medier kan man ana sig till att du är bra på friskvårdstimmar även när snön försvunnit – många bilder från Totthummeln – är det favoriten?
– Haha, svar ja! Totthummeln runt är min åtta i åttan, det blir många varv där. Den är perfekt, jag brukar gå upp på stigarna bakom hälsocentralen och sedan motsols runt. Det brukar ta en timme ungefär.

Och till sist, en enda rekommendation, precis vad som helst, till någon som besöker byn för första gången?
– Att ta sig till toppen av Åreskutan, ända upp till toppstugan. Vi har ett väldigt lättillgängligt fjäll men det är alltid en lika mäktig känsla att stå där högst uppe, vinter som sommar! Det blir min rekommendation!

Stort tack till Greger! Och missa inte att Insta-följa honom på @arebageri för mer Åreinspiration.

ANNONSER
ANNONSER