Menu
ANNONSER

ÅRE STORIES – EP 5

Renfjället på andra sidan Åresjön erbjuder stora vidder med fina leder och storslagen utsikt mot Åreskutan. En solig och varm aprildag fick jag med mig Åreborna Johanna och Daniel Schalander på tur från Edsåsdalen över Renfjället och vidare till Björnänge strax utanför Åre. Det blev en fantastiskt fin och mestadels varm tur som tog oss 5,5 timmar med ett antal fotostopp, en kort fika och ett längre middagsstopp. Så här såg det ut!

15:34. Dagens första bild vid liften Ravinbanan ovanför Köjagården i Edsåsdalen. Då klockan redan hade hunnit en bit in på eftermiddagen valde vi liften för att spara lite tid och energi på vägen upp mot kalfjället. Vid liftens slut, 100 fallhöjdmeter upp, började vi sedan den första delsträckan mot fjällstationen Vita Renen.

+12 och sol i ett vindstilla snölandskap är varmt! Efter bara några hundra meter på skidor åker skalplaggen ner i ryggsäckarna.

16:30 Välskötta spår och leder är ett kännetecken för området kring Edsåsdalen. Sträckan från liften upp mot Vita Renen är inget undantag. Johanna och Daniel får köra några extra vändor framför kameran just här och misstycker inte.

17:15. Efter ungefär 2,5 km lätt tur från liftens topp når vi fjällstationen Vita Renen på 780 möh – en klassisk destination som varit i bruk sedan 50-talet. För den som inte vill eller orkar skida upp går dagliga tolkningsturer från Edsåsdalen.

Glöm inte ett par såna här om du ska tura på vårfjället. Snön reflekterar solen från alla vinklar och utan solglasögon riskerar man snöblindhet.

Vita Renen erbjuder både fika, mat och boende. Idag vill vi dock snabbt vidare så det får bli en kort utefika. I bakgrunden ser vi Edsåsdalens högst belägna lift – Renfjällsliften.

Vi valde att gå med lätta topptursprylar. Vanliga turskidor hade också gått bra då leden inte innehåller några branta partier. Nedfärden på bristande skare och ojämna skoterleder underlättades dock rejält med stadgan från topptursutrustningen.

17:52. Sträckan mellan Vita Renen och krönet ner mot Åresjön är ca 3 km. Ganska snart möts vi av den storslagna vyn mot Åreskutan (t.v) och Lillskutan (rakt bakom Johanna).


19:03. Johanna och Daniel har ofta med sig frystorkad mat på sina turer. Så även idag. Hett vatten från termosen hälls i påsen…

…och efter ett par minuter äter de torskmiddag (ej sponsrat!)…

…med utsikt värdig en lyxrestaurang!

Mätta, glada och redo för nedfärd!

19:40 Strax nedanför platsen för middagen tar vi av stighudarna och förbereder oss för dagens sista delsträcka – 3,5 km ner till sjön och sedan över till Björnänge.

20:15. Efter att ha skråat ner österut i höjd med trädgränsen kliver vi på en skoterled och susar ner mot skogen. Temperaturen föll sedan snabbt när solen försvann och det mjuka underlaget blev till skare och is snabbare än vi hann säga stålkant. Med en stundtals ganska smal led fick vi ett utmärkt tillfälle att slipa på plogtekniken. Låren fick jobba hårt, minst sagt!

21:01. Dagens sista bild på två nöjda skidåkare (av en nöjd fotograf) när vi korsade sjön och tog sikte på Björnänge Beach. Tack för en supertrevlig eftermiddag och kväll, Johanna och Daniel!

MEDVERKANDE

Namn: Johanna Schalander
Årebo sedan: 2014
Sysselsättning:
Projektledare och konsult
Bästa Åretips:
En tidig topptursmorgon i december för att fånga soluppgången till morgonkaffet.

 

Namn: Daniel Schalander
Årebo sedan: 2006
Sysselsättning: Affärsutvecklare
Bästa Åretips:
Skarskate i Ullådalen på våren.

 

ANNONSER
ANNONSER