Menu
ANNONSER

ÅRE STORIES EP 4 – TOPPTUR LIGHT MED BARN

Kan man ta med ett barn på topptur? Ja, absolut! En topptur kan göras på ett väldigt enkelt och riskfritt sätt. I denna story hänger vi på turkompanjonerna, far och son, Helge och Kalle på en lättillgänglig tur, men som ändå bjuder på en regelrätt toppbestigning. Säkert har många lagt märke till den lilla klipptoppen mellan Ullådalsliften och Rödkulleliften. Toppen ifråga är den faktiska Rödkullen och vårt mål för kvällen. Med gott om fika och varma kläder i ryggsäckarna gav vi oss av från Ullådalsstugan. Häng med!

16:49. Daniel ”Helge” Helgesson och sonen Kalle vid dagens startpunkt.

För att komma bort från pistområdet kring Ullådalsliften följer vi inledningsvis vinterleden mot Ullsjön. Kalle tar täten och får bestämma tempot.

Inga problem att få glada bilder med den här killen! Att pappa Helge gör fula grimaser bakom kameran gör inte saken sämre.

Efter ca 1 km på platten svänger vi höger och följer leden mot Tväråvalvet. Här börjar även dagens totala stigning på ca 210 höjdmeter. Små steg uppåt och lågt tempo är alltid en framgångsfaktor för njutbara toppturer, oavsett ålder på tursällskapet.

17:32. Planera in många korta pauser. Här gör vi ett av flera depåstopp med påfyllning av energi. I bakgrunden ses dagens mål – Rödkullen.

När det gäller utrustning till barnen är det pjäxstorlek som är den kritiska punkten. För att det ska kännas bra när man går uppåt krävs att pjäxan har ett gåläge – en funktion som finns på ett fåtal juniormodeller från skostorlek 35 (22 i Mondopoint pjäxstorlek = cm-mått på foten). Kalles pjäxor på bilden är ett par Rossignol ALLTRACK JR 80. I övrigt behövs alpinskidor (gärna lätta), bindning med gåläge och stighudar anpassade till skidorna.

18:26. På fjället är chansen till djurmöten ständigt närvarande. När vi befinner oss vid trädgränsen en liten bit från Stendalen råkar vi på flera ripor. Vi får möjlighet att studera de kritvita fåglarna en ganska lång stund innan de flyger vidare. Det blir ett fin stund där vi snabbt glömmer bort att liftarna bara är några hundra meter bort.

Efter ca 100 fallhöjdsmeters klättring har vi nu vikt av från leden mot Tväråvalvet och sneddar istället tillbaka mot Ullådalsliften. I bakgrunden ses Åreskutans topp till vänster, Tväråvalvsliftarna i mitten och Stendalsliftens topp till höger.

Pappa Helge kan inte annat än att se nöjd och stolt ut. Sonen Kalle kämpar på uppåt med gott humör utan att klaga det minsta.

18:44. Dags för en längre paus. Spaden åker fram och på nolltid bygger Kalle och Helge en skyddad rastplats.

Nötter, bär, russin och choklad – en klassisk blandning som aldrig är godare än ute på fjället. Kåsan är tom 10 minuter senare!

Trots att vi har klarblå himmel och nästan är inne i april är det allt annat än varmt. Vinden har tilltagit och alla förstärkningsplagg åker snart på. Med en lufttemperatur på -7 och vind mellan 5-10 m/sek är köldeffekten kring -15. Då är det mycket värt med ett bra vindskydd under fikapausen.

19:24. Tjugo minuter kvar innan solen går ned. Vi närmar oss Ullådalsliften och har nu bara ett par hundra meter kvar till vår topp. Hinner vi upp innan solen försvinner bakom Mullfjället?

Kalle Helgesson, 10 år, tar de sista stegen mot toppen.

Vi klarade det!

Från Rödkullen har man en mäktig 360-vy med Mullfjället i väster, Skäckerfjällen i norr, Åreskutan i öster, och Renfjället i söder.

Nöjda toppturare på väg ner. Eftermiddagen summeras enkelt med fint väder, trevligt häng, fysisk aktivitet, möte med vilda djur, gott fika, bestigen topp, fantastisk solnedgång och ett kul åk ner i den glesa skogen vid Ullådalsliften! Med undantag av finväder och vilda djur är de andra delarna snudd på garanterade om man bara planerar sin topptur med barnen noga och sätter ambitionsnivån på en lagom nivå. Och självklart ska säkerheten på turen prioriteras högst av allt – Helge och Kalle pratar ofta om riskfria vägval under sina turer. Med andra ord undviker de alltid terräng som är brantare än 25 grader samt terrängfällor. På Rödkullens branta västra sida (som vetter mot pisterna nedanför) gick det en lavin för några år sedan (då Helge jobbade som pistör) och vi väljer därför att närma oss och lämna toppen från den mycket flacka, norra sidan. Lycka till med era egna turer!

Klicka här för att se vår rutt (3 km, 210 höjdmeter)

 

ANNONSER
ANNONSER