Menu
ANNONSER

ÅRE STORIES – EP 2

Ca två kilometer in på femman i Björnen viker milspåret av till vänster. Sväng av här och du kan se fram emot en böljande längdupplevelse. Utmaningen är lite större jämfört med de kortare spåren men belöningen desto större. En snörik vinter är känslan stundtals som att staka sig genom en vinterdröm. För att visa hur fint det kan vara tog jag med mig Helen- och Thomas Jonsson från Undersåker för ett fotopass längs Milspåret en kylslagen januaridag. Milen levererade enligt plan och vi fick med oss ett gäng bilder. Så, våga sväng vänster nästa gång från Femman, det är värt de där extra kilometrarna.

Alla längdspår i Björnen startar vid Åre XC Arena. Utöver de distanser som syns i bild finns även en 15 km-slinga. Samtliga spår är preparerade för både klassisk och skate.

De ljusa timmarna är få och ska man fota i dagsljus så gäller det att utnyttja tiden. Bilden är fotad kl 12:19 och solen försvinner snart bakom trädtopparna.

Helen Jonsson från Undersåker hinner med ett gäng mil i spåret varje vinter. Under barmarkssäsongen byter hon skidor mot terrängskor eller landsvägscykel. Åredalen bjuder på oändliga möjligheter till ett aktivt liv och Helen utnyttjar det till fullo.

Snödjupet mäter nästan 1 meter utanför spåret. 100% vinter!

Helen och Thomas ångar på och passerar en av många fina platser på milen. Höjden i bakgrunden är Förberget vid Åre Björnen.

Milspåret är varierande och har såväl både sugande klättringar och snabbare partier nerför. Här susar Helene förbi ett av de senare.

Blir man sugen på fika eller mat så är det lätt att göra en avstickare till Bergstugan vid Fröågruva.

Vi kör en snabb ståfika längs spåret.

Thomas Jonsson kvalar med rätta in under titeln elitmotionär. Femtio år fyllda men springer långdistanslopp som aldrig förr. Senast 18:e totalt i Ultravasan 2017 (90 km) och vinnare i klassen H50!

…..

ANNONSER
ANNONSER