Menu
ANNONSER

ÅRE STORIES – episod 14 – TOPPTUR MOT VÅFFLORNA

Om man varit i Åre och klivit ut från Gondolen eller Kabinbanan, inser man snabbt och kanske aningen snopet att man faktiskt inte alls befinner sig på toppen. I själva verket är det en bit kvar till Åreskutans absoluta topp, som finns ca 1 km bort och 120 meter högre upp (liftarna går till 1240 möh, toppen är 1420 möh). Vid god sikt skymtar en stuga däruppe, och den kallas kort och gott för Toppstugan. Som besöksmål har den en mycket gedigen historia på snart 130 år (grundades 1892)! Sommar som vinter kan man köpa sig en välförtjänt fika här och njuta av den magnifika utsikten. Mest känd är nog Toppstugan för sina frasvåfflor, och sällan smakar väl den rätten så gott som just på Åreskutans topp och Sveriges högst belägna cafe!

En strålande aprilmorgon ett par veckor innan säsongsavslutningen möter jag upp den sörmländska snowboard-familjen Rydberg vid Kabinens bergstation. Vårt mål för dagen är nyss nämnda Toppstugan och de hägrande våfflorna. Familjen har gjort turen upp till toppen ett flertal gånger förut men det blir premiär med fotografsällskap.

Här har vi ett gäng riktigt rutinerade Årebesökare! Pappa Tobias toppar listan med hela 38 besök. Mamma Elin är inte långt efter med sina 32 besök. Brorsorna Elias och Oscar har redan hunnit med 22 respektive 20 besök. Familjen trivs helt enkelt väldigt bra i Åre och med allt som erbjuds här, sommar som vinter.

Turen upp till toppen tar för de flesta runt en halvtimme. Hela leden pistas brett, så det går utmärkt att gå även om man inte har topptursprylar. Dessutom körs det regelbundna skoterturer med tolkning upp för de som vill spara på energin eller har bråttom.

Från toppen har man bra överblick över leden upp. På bilden ser vi familjen Rydberg längst fram som sakta men säkert närmar sig målet.

Toppbesökaren kan välja att fortsätta den pistade leden som slingrar sig upp och runt topp-pyramiden i behaglig lutning. Alternativet är att ta den kortare vägen direkt upp. Detta vägval är dock betydligt brantare, helt opistat och med karaktär av en lätt klättring. För det här äventyrliga gänget föll valet snabbt på det lite mer spännande alternativet. Här ser vi Oscar och Elin, som precis påbörjat den sista klättringen mot toppen.

Med den värmande aprilsolen i ansiktet och stråk av våffeldoft i luften var det inte alltför jobbigt att ta sig de sista metrarna upp.

High five utanför toppstugan.

Killarna njuter av utsikten medan föräldrarna fixar våffelbeställningen.

Dagar som denna blir det ofta fullt både i och utanför Toppstugan. Idag var vi dock bland de första kunderna på plats och kunde utan konkurrens lägga beslag på snösoffan precis vid stugväggen. Med klarblå himmel och en antydan till vårvärme i luften var det lätt att trivas.

Frasig våffla med hallonsylt. Elias är nöjd!

Så även pappa Tobbe och mamma Elin.

Våfflorna försvinner i en rasande fart och snart är hela gänget redo att påbörja nedfärden. Efter ett kort familjeråd med storslagna vyer faller valet på att sikta mot Tväråvalvet för lite familjevänlig offpist. Därefter ska dagen spenderas med parkåkning i Bräcke (enligt brorsorna).

Storebror Elias till vänster och lillebror Oscar till höger är peppade på att äntligen få åka.

Först bara lite fix med ryggsäckar och brädor.

Elin och Oscar tar täten på transporten ned mot Tväråvalvet. I bakgrunden ser vi Kallsjön och delar av de mäktiga Skäckerfjällen.

Elin har åkt bräda i många år och har ett respektabelt antal åkdagar varje vinter. Det märks när vi kommer till den opistade terrängen i Tväråvalvet. Med stabil åkning visar hon resten av familjen hur det ska gå till!

Elias följer gärna min uppmaning att försöka ”lägga en sladd ganska nära kameran”. Några tiondelar senare är både undertecknad och kameran täckta med snö. Men bilden fick vi!

Det märks att grabbarna älskar att åka bräda. Leendet finns där nästan hela tiden. Lillebror Oscar tar sig ner lika säkert som resten av familjen.

Vilket gäng! Tack för en mycket trevlig förmiddag, Elin, Tobbe, Elias och Oscar!

MEDVERKANDE
Namn: Tobias Rydberg
Antal besök i Åre: 38
Bästa Åretips: Ett besök under ”den femte årstiden” i sena april/maj. Vår i byn men fortfarande full vinter på fjället. Det är bra!

Namn: Elin Rydberg
Antal besök i Åre: 32
Bästa Åretips: Tväråvalvet och Stendalen är en favorit på våren. Att glida runt där en solig dag är helt fantastiskt och det känns som att man är i Alperna!

Namn: Oscar Rydberg
Antal besök i Åre: 20
Bästa Åretips: Våfflor i Toppstugan!

Namn: Elias Rydberg
Antal besök i Åre: 22
Bästa Åretips: Parkåkning i Bräcke!
ANNONSER
ANNONSER