Menu
ANNONSER

ÅRE STORIES – episod 12 – Bara ett åk till!

Leden Easy Rider i Åre Bike Park ringlar sig ned för Åreskutans högzon i långa böljande svängar – inbjudande och beroendeframkallande för både nybörjare och mer erfarna downhill-cyklister. Man anpassar enkelt leden efter egen förmåga och åket från toppen ner till Hummelstugan kan ta allt ifrån några minuter till en timme. De storslagna vyerna inbjuder till många pauser och bakom nästan varje sväng väntar nya ”Insta-moments”. Om Årevädret dessutom råkar vara på synnerligen gott humör ligger story-titeln väldigt nära till hands när man kommit ner; bara ett åk till, bara ett åk till!

En varm eftermiddag i slutet av juli mötte jag upp med Malin Nilsson och Erika Schieber från Åre för att fota dagens sista åk på just Easy Rider. Tjejerna levererade på löpande band med supergott humör och bra cykling framför kameran. Och ljuset… det gjorde ingen med kamera i hand besviken. En bra kväll på ”Easy” helt enkelt. Häng med!

Vi tar Gondolen upp mot toppen och med tre cyklar inklämda blir det tight. Ska man dessutom envisas med att fota inne i Gondolen blir det ett ganska seriöst och skrattframkallande meck för att komma i position.

Väl uppe på toppen hängde vi kvar ett tag för att invänta kvällsljuset. Det gör gott att sitta där uppe när liftarna slutat gå och lugnet intar fjället.

Efter att ha avhandlat en rad samtalsämnen blir det till slut dags att börja rulla.

Starten på Easy Rider finns strax höger om Kabinhuset (med näsan mot dalen). Leden anges som blå (= medelsvår) på ledkartan och är det lättaste valet om man vill cykla från toppen.

Laddade tjejer väntar på långsam fotograf.

Malin Nilsson…

…och Erika Schieber.

En välbekant vy för de flesta som åkt skidor i Åre, om än med annan färgskala.

Att använda de doserade kurvorna till sin fördel och få flyt i åkningen är inte helt lätt. Malin är erfaren och har bra teknik. Högt in och lågt ut, bibehållen fart. Snyggt. FLOW! Själv tar jag kurvorna ungefär tvärtom. Alldeles för lågt in, bromsar i panik, kör nästan över kanten och kommer ut med ingen fart alls. Totalt osnyggt. Obefintligt flow. Skyller på den tunga kameraryggan. Men sanningen är att det krävs en del träning på att få koll på detta. Det är bara att nöta på, säger dom som vet. Flytet kommer sakta men säkert om man bara ger det några dagar. Precis som med skidåkningen.

Ännu en kurva, ännu en vy, ännu en bild. I bakgrunden ser vi Mullfjället och Ullådalen.

Skor med platt sula ger bra känsla och riskerar inte att fastna i pedalen.

En av många fotopauser. Stora leenden bakom goggles och hjälmar!

Utöver resten av skydden är handskar en billig investering som man garanterat inte ångrar vid eventuell vurpa på det grusiga underlaget.

Åre Bike Park har högt anseende långt utanför Sveriges gränser och omskrivs regelbundet i internationell rese- och cykelpress. Med fantastiskt välbyggda leder och vyer som denna är det lätt att förstå varför!

Kvällsljuset levererar när vi närmar oss trädgränsen. I bakgrunden ser vi området kring VM8:ans toppstation

Easy Rider passerar under kabinbanan tre gånger. Här passage nummer två vid en av de massiva kabin-stöttorna.

Solen dyker ned bakom Mullfjället när vi når slutet av Easy Rider vid Hummelstugan. Fortsättningen ner mot dalen kan göras hur lätt eller svår man önskar i skala från grön till svart led. Platta transportleder, branta tekniska stigar och allt däremellan. För egen del var det trötta ben (skyllde på kameraryggan igen) och det blev det lättast möjliga alternativet ned till parkeringen vid Kabin dal. Ett stort tack till Malin och Erika för en rolig och produktiv eftermiddag/kväll. Grymt cyklat!

 

MEDVERKANDE

Namn: Erika Schieber
Årebo sedan: 2013
Bästa Åretips:
Hösten! Vitpudrade fjälltoppar, eldgula fjällbjörkar och krispig luft gör den till bästa årstiden för stigcykling och vandring.

Namn: Malin Nilsson
Årebo sedan: 2008
Bästa Åretips:
Ge dig ut även i dåligt väder, det är ofta bättre än du tror ☺️

 

ANNONSER
ANNONSER