Menu
ANNONSER

ÅRE STORIES – EP 1

Kylan ligger som ett lock i Åredalen när jag hämtar upp Camilla och Jonte för dagens tur på Åreskutan. Planen är att ta oss upp till toppen och försöka få med oss några bra bilder hem. Det skulle dock visa sig att det blev en lite för bra dag, fotomässigt. De få ljusa timmarna gick snabbt när minneskortet sakta men säkert fylldes under en och annan fotopaus. Vi tog kom bara halvvägs till toppen innan vi beslöt oss för att vända. Men vad gjorde det, det blev en riktigt bra dag ändå. Och bilder fick vi, många!

Vi gör i ordning prylarna vid Fjällgårdsexpressens dalstation. Camilla ”hudar på” sina skidor medan Jonte gör detsamma med splitboarden – en delbar snowboard där bindningarna kan vridas till gåläge.

Via transportlederna tar vi sikte mot Sadeln. Inga nedfarter är preparerade ännu så underlaget är präglat av djupa pistmaskinspår.

Säg skratta och dom skrattar, länge och äkta. Drömkombo för en fotograf!

Ett kort stopp vid toppen av Fjällgårdsexpressen bjuder på snygg vy mot Åre Björnen.

Det är omöjligt att inte smittas av Camilla @dompandompan Dombys entusiasm för skidåkning. Leendet sitter där nittio procent av tiden.

Vi lämnar pistområdet och börjar snirkla oss uppåt mot Lillskutan.

Vinterlandskapet med en blandning av nysnö och rimfrost är slående vackert. I bakgrunden ses toppen av VM6:an och Hummelbranten.

Alpin utrustning med stighudar och gåläge på bindningen ger möjlighet att röra sig långt bortom liftsystemet. Viktmässigt finns alternativ i hela spektrat från ultralätt till riktigt tungt. Vad man väljer beror på om fokus ligger på klättringen uppåt eller åket neråt. Utvecklingen har dock gått snabbt framåt under de senaste tio åren och det finns nu lätta prylar som ändå ger bra stabilitet och åkglädje nerför. Camillas utrustning på bilden kvalar dock in i det tyngre segmentet, när fullt fokus ligger på Åket.

En snabbfika med utsikt de luxe! Valet av turdag känns helrätt.

Enligt Jonte @allmtnguide består det ultimata utefikat av en tub risgrynsgröt i ena näven och en tub mandelmassa i den andra. Baserat på hans fart uppåt efter pausen så har han inte helt fel.

Instamoment! Se bilden här.

En nöjd Camilla tar dagens sista höjdmetrar i utkanten av Lillskutan.

Väl tajmat till åkbilderna drar det in solupplysta moln och ljuset blir… ja, vad ska man säga? Magisk är ett slitet ord i sammanhanget, men där och då kändes det som att Skutan bjöd in oss till en föreställning fjällmagi!

Jonte tar regin bra och lägger svängen på ”rätt” ställe.

Ganska nöjda åkare (och fotograf)!

Dagen känns fullbordad när vi bjuds på den här solnedgången på väg ner!

…..

ANNONSER
ANNONSER