Menu
ANNONSER

Nyhet: Succé för nattågen följs av storsatsning i nya tidtabellen

Foto: Alexander Pihl

 

Att åka nattåg mellan Jämtland och Stockholm blir allt mer populärt. I år har SJ haft en ökning av antalet resenärer på 33 procent jämfört med föregående år.
– Det är den största ökningen i hela landet, vilket gör att vi vill satsa ytterligare inför nästa års tidtabell. Vi vill att vår trafik ska bli mer förutsägbar, därför kommer nattågen gå året runt, alltid från Duved och alltid till både Göteborg och Stockholm, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ.

 

Den nya tidtabellen träder i kraft 9 december i år, men redan nu kan SJ avslöja att den innehåller flera nyheter för den som vill resa utan att belasta miljön. Det blir dels helårstrafik mellan Stockholm och Åre, dels ett helt nytt trafikupplägg för nattågstrafiken som innebär att SJ kommer köra tåg till och från Göteborg, varje natt, året runt. Redan i somras utökades nattågstrafiken till att gå hela året mellan Stockholm och Jämtland.

– Nattågstrafiken till och från Jämtland har haft en helt fantastisk utveckling, men det vi nu ser är sannolikt bara början. Med nattåg från både Göteborg och Stockholm 365 dagar om året kommer ännu fler upptäcka fördelarna med att resa på natten och komma fram utvilad tidigt på morgonen, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ.

Dagtåget med InterCity mellan Stockholm och Åre innebär ny trafik under perioden maj-juni och september-november. Idag vänder tågen i Östersund under dessa perioder.

Även dagtågen mellan Stockholm och Jämtland har ökat mer än andra sträckor inom SJs linjenät. Ökningen på 3 procent är inte lika kraftig som för nattågen, men klart högre än för resten av riket.

– En del av förklaringen ligger i att regionen stimulerat till ett klimatsmart resande genom en förändrad resepolicy. Och visst är det stor skillnad mellan att åka tåg och flyga. En flygresa mellan Stockholm och Östersund motsvarar utsläppen från 50 000 tågresor på samma sträcka, fortsätter Jan Kyrk.

 

Källa: Pressmeddelande från SJ

 

ANNONSER
ANNONSER