Menu
ANNONSER

Tänkvärt från Åre Lavincenter

När pudret ligger djupt och glädjetjuten ekar över fjället är det lätt att glömma allt vad riskbedömning heter. Lägg en halv minut på att läsa följande rader från Mårten på Åre Lavincenter (ursprungligen publicerat 29 dec på Facebook.com/arelavincenter). Mycket tänkvärt! Dela vidare till alla ni känner som kan tänkas lockas av djup snö utanför pisterna.

”Den här dagen har bjudit den bästa åkningen på länge. I lavinterrängen kring Tottskogens övre del trängdes årebor, stockholmare, slalomklubbar, säsongare och barnfamiljer. Alla på en gång, unga och gamla, med och utan lavinutrustning.

Låt oss nu stanna upp ett ögonblick och ställa oss några frågor…

Hade icke friåkningsgänget undvikit den här terrängen om de inte helt drabbats av puderhets?

Om det okunniga säsongargänget inte sett alla spår ut mot Tottskogen, hade de då verkligen följt efter ut i lavinterrängen?

Om Stockholmaren verkligen läst lavinprognosen där det varnades för betydande lavinfara. Hade han då fortsatt in under lavinstråket?

Hade årebon verkligen kört i den här terrängen en sådan här dag om det inte var för gammal vana?

Och hur hade den ömma modern till barnet i skidklubbsjackan som följde efter sin pappa ut i lavinterrängen, kunnat framhärda om hon visste att sonen och mannen åkt i just den terrängen som lavinprognosen varnat för?

Det är sådana frågor vi aldrig får veta svaret på.

Men jag tror vi ska vara glada att den galna festen i Tottskogen endast slutade med ett brutet ben (inte på grund av någon lavin) och inte något värre idag.

Snöandet ska fortsätta några dagar till så sprid gärna den här funderingen vidare till de som du vet är i Åre och åker offpist.

lavinprognoser.se

/Mårten”

Publicerat av Niclas Vestefjell

ANNONSER
ANNONSER