Menu
ANNONSER

Nyhet & Filmklipp: Extrem Skis släpper unik tjejskida

Video producerad av: Darren Hamlin och Simon Silverdahl

InspireUs, som utgör Sveriges största nätverk för tjejer inom action- och livsstilssporter, och Extrem Skis, inledde för två år sedan ett samarbete för att utveckla en skida som tillgodoser kvinnliga friåkares krav och önskemål. Resultatet blev MotherTree 105, som nu är Sveriges mest omtalade friåkningsskida.

Bakgrunden är att både InspireUs och Extrem Skis såg ett behov av skidor som är utvecklade av och för tjejer i en i övrigt mansdominerad skidbransch, där praxis är att män utvecklar skidor för kvinnor. I detta unika samarbete står InspireUs kvinnliga nätverk för all input vad gäller åkegenskaper, geometri och design, medan Extrem Skis står för själva konstruktionskunskapen.

Anna Karlström, en av grundarna till InspireUs, menar att; ”Vi har en nära relation med de tjejer som utgör målgruppen genom vårt stora nätverk. Utrustning är ett ständigt pågående samtal och det är tydligt för oss att många tjejer saknade en skida som passade dem vad gäller åkegenskaper.”

Prisbelönt utvecklingsprocess
Utvecklingsprojektet började vintern 2016 då en utvald grupp tjejer var inbjudna till skidåkning samt efterföljande brainstorming. Bland gruppen återfanns erfarna skidbutikssäljare, skidcoacher och professionella friåkare. Alla med passion för sporten samt stor vana att testa skidor.

Nästa fas i utvecklingsprojektet var att involvera InspireUs stora nätverk och låta alla deltagare på InspireUs camps under vintern få teståka de prototyper som togs fram. ”Det är helt unikt att få så många åsikter från själva målgruppen om en produkt som utvecklas just för dem. Tack vare feedback från InspireUs dedikerade nätverk kunde vi tillsammans utveckla en grym friåkningsskida och jag är otroligt nöjd med slutresultatet.” säger Caroline Strömberg på InspireUs.

Utvecklingsprocessen uppmärksammades även av ISPO, världens största sportmässa. Där utsåg en jury bestående av oberoende personer i sportbranschen MotherTree 105 till ISPO Award Winner, vilket är en av de finaste internationella utmärkelserna som går att få som skidmärke.

Startskotten till fler modeller
”Det har varit en otroligt givande process för oss”, säger Carl Geijer, vd och delägare på Åre Skidfabrik som bygger och äger skidmärket Extrem Skis. ”Genom att fullt ut involvera skidåkare i utvecklingsprocessen kan vi ligga i framkant av skidutvecklingen, även jämfört med de största skidmärkena i världen. Detta visar styrkan av att vara ett mindre skidmärke med egen fabrik och kunna lyssna på vad skidåkare egentligen vill ha.”

Efter en både lyckad utvecklingsprocess och ett mycket uppskattat slutresultat finns nu redan planer på att utöka satsningen mot detta segment. Carl Geijer tillägger: ”Hela Mothertree-projektet visar att det här är framtidens sätt att utveckla skidor och vi ser detta som ett startskott på ett bredare modellutbud av friåknings- och allmountainskidor för tjejer.”

Källa: Pressmeddelande, Åre Skidfabrik

Publicerat av Niclas Vestefjell

ANNONSER
ANNONSER