Menu
ANNONSER

Byggstart för nytt XC-cykelområde i Björnen!

Genom att aktivt jobba för ökad cykelturism i Åre ska omsättningen från just cyklingen öka med drygt 20 miljoner kronor till år 2025. En betydande del i detta blir att vidareutveckla crosscountrycyklingen. Idag, 6 juli, sätts spaden i marken för Björnens nya xc-område.

Cyklingen i Åre omsatte 2016 drygt 32 miljoner kronor. Då räknar man med både cykeldagar i Åre Bike Park, uthyrning av cyklar, guidning, logi, restaurangbesök och shopping. Nu har Biking Åre*, Åres gemensamma arbetsgrupp för cyklingen i Åre, bestämt att denna omsättning ska ökas till närmare 54 miljoner kronor år 2025.

– Cyklingen är en mycket viktig del av besöksnäringen i Åre under barmarkssäsongen. Tillsammans med vandringen är det en huvudanledning till besök för våra gäster. Intresset för cyklingen i Åre växer för varje år och vi har satt upp tydliga mål mot vilka vi nu jobbar, säger Therese Sjölundh, VD, Åre Destination.

Inom dessa mål ligger att bredda cykelprodukten. Både downhillcyklingen i Åre Bike Park med fler enklare leder så att insteget blir lägre för nybörjare och barnfamiljer, men också att skapa en riktigt bra crosscountryprodukt i centrala Åre.

Nu i juli drar bygget av helt nya crosscountryleder igång i Björnen där den första slingan blir en enklare blå led ned mot Sadeln samt en barnslinga och grillplats vid Valles skidland. Dessa beräknas stå klara till sommaren 2018. Åre Destination ligger bakom projektet** som finansieras av Leader. Åre Destination, Björnberget Åre och SkiStar, som också utför själva byggnationen, är medfinansiärer.

Utöver detta projekterar SkiStar för att bygga en ny xc-led uppe på VM-platån, vid liften VM8:ans toppstation.

– En tydligare crosscountryprodukt i centrala Åre är efterlängtad och det känns väldigt kul att vi äntligen är igång. De enklare blå crosscountrylederna byggs för att passa både nybörjare och mer vana cyklister och blir ett bra komplement till redan befintliga downhillleder i Åre Bike Park, säger Therese.

Åre Bike Park har tidigare utnämnts till världens fjärde bästa bikepark och bjuder på downhillcykling i absolut världsklass. Med hjälp av evenemang som Åre Bike Festival, världsstjärnor som Robin Wallner och en driven cykelklubb, Åre Bergscyklister, har Åre befäst sin plats på kartan som en cykeldestination att räkna med.

*Biking Åre är ett nätverk av cykelföretag i Åre som jobbar för att utveckla Åres cykelprodukt. Åre Destination ligger bakom initiativet och är även sammankallande.

** Åre Destination är projektägare. Leader är en metod för landsbygdsutveckling som finansieras via Europeiska struktur- och investeringsfonden.

Källa: Pressmeddelande 6 juli från Åre Sweden

ANNONSER
ANNONSER