Menu
ANNONSER

Åre fortsätter utveckla upplevelsen för vandrare

Fotograf i Åre Niclas Vestefjell

Åre satsar stort på vandringen med vidareutveckling av ledcentraler och upprustning av leder. Samtidigt fortsätter man utveckla Åretrails.com. Det blir nu också ännu enklare att ta sig till sensommarens vandringar i Åre med Snälltågets nya nattåg i september.

Storslagna vyer över berg och dalar, kristallklart dricksvatten i fjällbäckarna och välmarkerade leder för både nybörjare och inbitna långvandrare. Årefjällen har vandring för alla smaker. Nu tar Åre Sweden ett ännu tydligare grepp kring vandringsupplevelsen i Åre med vidareutvecklig av spårcentraler, Åre Trails och samordning av vandringspaket.

– Vandring är väldigt populärt under hela barmarksäsongen och vi jobbar ständigt för att förbättra vandringsupplevelsen för våra gäster. Åre är en fantastisk vandringsdestination med massor av vandringsleder i olika svårighetsgrad. Vandringen i Årefjällen passar både den vana vandraren med stor erfarenhet av vildmarken, men även den som vill ta dagsturer på välmarkerade leder – kanske ta liften upp och utgå från Åreskutan och sedan avsluta dagen på någon av Åres välrenommerade restauranger innan det är dags att krypa ner i sin hotellsäng, säger Ola Bergqvist, Åre Destination.

Åre Destination har uppdrag att samordna utvecklingsarbetet kring Åres spår och leder. Till exempel görs riktade insatser utmed St Olavsleden på sträckan mellan Undersåker och Tännforsen samt på vandringslederna kring Fröå Gruva och i Ullådalen med bland annat nya spänger, kavelbroar och skyltning.

Upprustade leder, nya ledcentraler och Åre Trails
SkiStar har till denna sommar gjort ett omfattande upprustningsjobb med lederna på Åreskutan, satt in nya kaminer i vindskydden på Åreskutan och byggt ett helt nytt vindskydd på Totthummeln.

Det nya förenklade upplägget kring ledcentralerna går ut på en tydligare indelning av områden. Utgångspunkten är Åre Torg där hela Åres ledsystem syns i en översikt. Därefter blir det mer och mer inzoomat på det aktuella området ju närmare utgångspunkten man kommer. På ledcentralen i Ullådalen syns till exempel bara de leder som är nåbara just därifrån. Ledcentraler finns på Åre torg, Stjärntorget, Fjällgården, Kabinbanans bergstation, Ullådalen, Mörvikshummeln, i Duved by, Hamres parkering, Tegefjäll dal och berg, Björnens XC-arena och Fröå.

Åre Destination jobbar även vidare med Åre Trails som är en digital översikt av Årefjällens alla leder. Här får man dagsfärska uppdateringar om ledernas skick och viktig information om till exempel jaktperioder och eventuella underhåll och avstängningar

Lång säsong och nya nattåg
Vandringssäsongen i Åre sträcker sig från maj ända fram till oktober/november när snön börjar bli för djup.

Sensommaren och hösten är en särskilt fin tid – luften är krispig och klar, fjället sprakar i alla möjliga färger och naturens skafferi står på vid gavel med alltifrån hjortron och lingon till olika sorters matsvampar.

Utöver SJs ordinarie tågtrafik kommer sträckan mellan södra Sverige och Åre förstärkas med Snälltågets nya satsning där man lanserar nya nattåg från Malmö via Stockholm till Åre med start 30 augusti. Nattågen avgår två gånger i veckan i båda riktningar och är igång till och med 24 september.

– Det är väldigt roligt att Snälltåget ser en så stor potential i Åre under sensommaren och hösten. En utveckling vi ser mycket positivt på, säger Ola

Källa: Pressmeddelande från Åre Destination

Publicerat av: Niclas Vestefjell

HolidayClub_bredbanner4_1500px

bjurfors_bred2

ANNONSER
ANNONSER